Pomladno prebujanje

Zgodnja pomlad prinaša s sabo obljubo nečesa novega in svežega, pa hkrati slovo od mrzle zime. Prelom obeh letnih časov je priložnost za razmislek o minevanju in navezanosti. Zima nam je morda načela zdravje, mraz nam je v zadnjih tednih že pošteno grenil vsakdan, pa vendar… Ali bomo v avgustovskem vročinskem valu še vedno gojili take občutke do mraza? Na drugi strani nam pomlad prinaša dolge, vedno toplejše dneve, ki obetajo svežino, nove pomladanske pridelke in obilje, pa vendar… Bomo preobjedeni s prepolnimi trebuhi, na večer Velikonočnega ponedeljka še s pričakovanjem zrli v svoje krožnike?

Kakor je v vsaki slabi stvari nekaj dobrega, tako je v vsaki dobri stvari nekaj slabega. Obe pa nepreklicno minevata in že v naslednjem trenutku je lahko vse drugače.

V budizmu velja, da trpljenje v življenju povzročajo čustva, pravzaprav odziv naših zaznavanj na našo okolico in egoistično postavljanje sebe kot od sveta ločene entitete. Zato je lahko prelom med zimo in pomladjo priložnost, da se ozremo vase in razčlenimo, zakaj nas prihajajoča toplota vse bolj veseli in zakaj se z veseljem poslavljamo od zime. Bomo pomlad lahko zadržali v rokah in bo trajala večno, kako bomo preskočili vroče poletje in kako se bomo izognili naslednji mrzli zimi? Nemogoče. Razen, če ne bodo našega koncepta pomladi prve regratove lučke ponesle v zimo in ga odložile na snežakovem klobuku, naš um pa bo enako radosten v snežnem zametu ali s šopkom zvončkov v rokah.

Ko torej piskamo prve pomladne melodije na žareče rumene trobentice, pustimo trenutek, da mine in ga ne vežimo nase. Osvobojeni navezanosti stopimo v prihajajočo pomlad. Navezanost je namreč tista, ki veže.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s