Zimsko dihanje

Pretekli mesec je z delavnico pranayame na povabilo glavne učiteljice Mire Peunik v Celju gostoval Domagoj Orlić. Na predavanju nam je ponudil svoj osebni pogled v prasko joge in nas navdihnil, da na jogo pokukamo tudi z drugega zornega kota. Osebno se me je najbolj dotaknil njegov napotek, da si ob ukvarjanju z jogo postavljamo vprašanje »kako moja osebna praksa vpliva na mojo okolico?« in sledimo namenu, da naše lastno ukvarjanje z jogo tudi na druge deluje koristno, da umiritev, ki jo z jogo dosežemo, prenašamo na svojo bližnjo in daljno okolico, da smo aktivni, da svoje znanje delimo z drugimi, da koristi joge niso samo naše koristi,…

Domagojeva definicija joge, »joga je sočutje«, je prav tako lepa iztočnica za razmislek, zakaj se z jogo ukvarjamo, na pomembnost dihanja pa nas je opozoril s citatom, da »ima učitelj eno samo nalogo – učencu podari njegov lastni dah«.

Delavnica pranayame je bila seveda najbolj namenjena dihanju, kar nas je spet spodbudilo k razmisleku, kako pomembno je dihanje v življenju. Pomembnejše od hrane in vode, brez katere lahko človeško telo preživi bistveno daljši čas kot brez diha. In kako malo pozornosti pravzaprav namenimo dihanju v tem kontekstu. Dihamo plitko, napeto, nesproščeno. Dihamo slab, onesnažen zrak. Dihamo brez zavedanja.

Pravilno dihanje pa je pogoj za zdravo življenje in ima blagodejen vpliv tudi v primeru različnih zdravstvenih težav. Na delavnici pranayame smo se seznanili z osnovnimi tehnikami dihanja, namenom in cilji pranayame, ki so nadzor dihanja, razvijanje zbranosti, uvod v meditacijo in uravnoteženje prane v telesu. Za začetek pa naj bo v napotek to, da se zavemo svojega dihanja, ga opazujemo in ozavestimo, z osredotočanjem na dih bomo ne samo lažje umirili svoj um, pač pa zavestno povečevali njegovo kvaliteto. Če bomo zavestno dihanje iz vadbe joge počasi prenesli v vsakodnevno življenje, bo to dobra popotnica za naše zdravje.

Začnimo torej z dolgim vdihom in izdihom in naj ta ritem traja čim dlje…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s